Τι Είναι ο Δείκτης Προστασίας SPF;

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 3356

Γνωρίζουμε ότι το ηλιακό φως εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία UVA και υπεριώδη ακτινοβολία UVB σε διαφορετικούς βαθμούς έντασης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτές οι ακτίνες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση ρυτίδων, καφέ κηλίδων, ηλιακών εγκαυμάτων και πολύ συχνά καρκίνου. Εκεί εξαντλούνται οι γνώσεις πολλών από εμάς. Δεν γνωρίζουμε καλά τι ακριβώς είναι ο δείκτης SPF, πώς λειτουργεί, πότε πρέπει να  χρησιμοποιούμε αντηλιακό και πόσα συχνά θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Όλοι μας έχουμε ακούσει τους παρακάτω ισχυρισμούς: «Ο ήλιος τον χειμώνα δεν είναι τόσο δυνατός όσο ο ήλιος το καλοκαίρι», «Μαυρίζω, συνεπώς δεν χρειάζομαι αντηλιακό», «έχω βάλει ήδη αντηλιακό και δεν χρειάζεται να το ανανεώσω». Υπάρχουν πολλές κοινές παρανοήσεις σχετικά με το αντηλιακό και την αντηλιακή προστασία.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και φυσικά πολύ σημαντικό. Δεδομένου του ενδεχόμενου ρίσκου καρκίνου του δέρματος στη χώρα μας, η προστασία από τον ήλιο είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τον δείκτη προστασίας του αντηλιακού σας.

1. Πώς δουλεύει ο δείκτης προστασίας;

Ο δείκτης προστασίας SPF αποτελεί το κριτήριο μέτρησης των ιδιοτήτων προστασίας του αντηλιακού. Γι’ αυτό και υπάρχουν διάφοροι δείκτες προστασίας στα αντηλιακά. Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί απλά σκεφτείτε αυτό: αν το δέρμα σας αρχίζει συνήθως να κοκκινίζει μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 θα αποτρέψει το κοκκίνισμα 15 φορές περισσότερο σε σχέση με τη φυσική άμυνα του δέρματος. Συνεπώς 5 ώρες, με την προϋπόθεση φυσικά ότι γίνονται επαναλήψεις κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

2. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των διάφορων δεικτών;

Υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ των δεικτών 15 και 30 αλλά αν χρησιμοποιείτε υψηλή ή πολύ υψηλή ηλιοπροστασία, η διαφορά είναι πολύ μικρή. Έτσι για παράδειγμα, η χρήση δείκτη 30 κρατά μακριά το 97% των ακτίνων UVB που προκαλούν ερυθρότητα ενώ ο δείκτης 50+ κρατά μακριά το 98%. Η διαφορά μπορεί να μοιάζει απειροελάχιστη αλλά αν παρουσιάζετε φωτοευαισθησία, έχετε ανοιχτή επιδερμίδα ή είχατε νοσήσει από καρκίνο στο παρελθόν, ακόμα και αυτή η μικρή διαφορά στην προστασία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

3. Τι είναι ο δείκτης προστασίας ευρέος φάσματος;

Όλοι μας έχουμε δει ανθρώπους που κάθονται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και αποκτούν ένα υπέροχο ομοιόμορφο μαύρισμα. Θεωρούν πως αψηφούν τις ακτίνες του καθώς δεν καίγονται. Ωστόσο, όπως ακριβώς οι αδύνατοι άνθρωποι που κάνουν κακή διατροφή συσσωρεύουν προβλήματα υγείας για το μέλλον, έτσι και όσοι δεν βλέπουν άμεσα τις βλάβες του ήλιου μπορεί να έχουν πρόβλημα. Η ερυθρότητα του δέρματος είναι απλά μια αντίδραση στις ακτίνες UVB αλλά πολλά μπορούν να προκαλέσουν και οι ακτίνες UVA. Απλά, μπορεί να μην δώσει σημασία κανείς αν δεν συνοδεύονται από ερυθρότητα. Ένα αντηλιακό, λοιπόν, ευρέος φάσματος προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.

4. Πότε πρέπει να φοράω αντηλιακό;

Πάντοτε! Την επόμενη φορά που θα ενημερώνεστε για τον καιρό από το τηλέφωνό σας, αναζητήστε και τον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας για τη συγκεκριμένη μέρα. Υπάρχουν, μάλιστα, παράδοξες περιπτώσεις όπου έξω κάνει πολύ κρύο αλλά ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πολύ υψηλός. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με τουλάχιστον 15 δείκτη προστασίας στο πρόσωπο και τα χέρια σας ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να φοράτε υψηλότερο δείκτη (ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας).

Η FREZYDERM διαθέτει μια πλήρη σειρά ποιοτικών αντηλιακών για όλη την οικογένεια, ώστε ο ήλιος να γίνεται πολύ περισσότερο ασφαλής και να ζούμε όλη τη χαρά του!

Βρείτε τώρα την ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων FREZYDERM στο Κυπριακό Ηλεκτρονικό Κατάστημα EvZeen.com σε τιμές προσφοράς! Επωφεληθείτε γενικότερα από τις μοναδικές τιμές και Ειδικές Προσφορές του EvZeen.com σε μεγάλη γκάμα προϊόντων φροντίδας υγείας, παιδικής φροντίδας και διατροφής, ευεξίας και ομορφιάς! Με τη δημιουργία λογαριασμού στην ιστοσελίδα παίρνετε επιπλέον έκπτωση 12% στη πρώτη σας παραγγελία, ενώ με την συνδρομή σας στο ενημερωτικό δελτίο παίρνετε άμεσα κουπόνι αγορών αξίας €3. Τέλος, συστήνοντας φίλους και συγγενείς στην ιστοσελίδα μέσω του προγράμματος ΣΥΣΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ μαζεύετε απεριόριστα κουπόνια για δωρεάν αγορές! Όλες οι παραγγελίες σας παραδίδονται γρήγορα, με ασφάλεια και με ΔΩΡΕΑΝ Delivery!

Comments

No comment at this time!

Leave your commentSunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December